Annuleringen kunnen worden veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden en technische storingen. Als de zee stormachtig is, kunnen veerboten om veiligheidsredenen worden getrokken of vertraagd.

Op 18 december 2012 worden nieuwe verordeningen van de Europese Unie inzake passagiersrechten in het “zeevervoer en de binnenvaart” – inclusief veerboten – van kracht.

Op grond van deze wetgeving krijgen passagiers gegarandeerd terugbetaling of omleiding, als de veerboot wordt geannuleerd of het vertrek met meer dan 90 minuten wordt vertraagd. Ze krijgen ook “adequate hulp” voor snacks, maaltijden, verfrissingen en, indien nodig, accommodatie voor maximaal drie nachten. De financiële dekking zal oplopen tot € 80 per nacht.

Als de aankomst van de veerboot wordt vertraagd of de overtocht wordt geannuleerd, wordt een vergoeding tussen 25% en 50% van de ticketprijs toegekend. Dit zou passagiers blij hebben gemaakt met de staking van Brittany Ferries, maar zou de veerbootmaatschappij mogelijk financieel hebben geruïneerd.

Dekt de reisverzekering annulering en inperking?

Veel passagiers reisden zonder voldoende verzekering om het ongemak en de daarmee samenhangende annuleringskosten als gevolg van stakingen te dekken. Veel reisverzekeraars bieden besparingen op de premies van klanten door ‘annulerings- en inperkingsdekking’ als een uitsluiting van de polis te beschouwen.

Als de annulerings- en inperkingsdekking voor stakingen (ook wel ‘uitgestelde vertrek- en verlatingsdekking’ genoemd) in uw polis is inbegrepen en u uw reisverzekering hebt geboekt vóór de datum waarop een geplande staking of industriële actie openbaar werd aangekondigd, moet uw reisverzekering uw reis wordt vertraagd of geannuleerd met meer dan 24 uur. Lees echter de kleine lettertjes als uw reisverzekeringspolis niet nieuw is … mogelijk moet u deze upgraden.