Individuele reizigers moesten traditioneel meer betalen voor een kamer dan koppels. Het tarief varieert van tien tot honderd procent bovenop het standaardtarief en sommigen zeggen dat dit een oneerlijke belasting is als je alleen reist.

Hoteliers vinden dat ze gecompenseerd moeten worden voor het voorbereiden van een kamer die bedoeld is voor twee gasten, omdat de kosten voor was, schoonmaak, verwarming en verlichting hetzelfde blijven, ongeacht hoeveel de kamer delen. Ook zal slechts één persoon geld uitgeven aan eten, drinken, goederen en entertainment tijdens een cruise of in het hotelrestaurant, terwijl er twee mensen geld zouden kunnen uitgeven.

In veel gevallen geven touroperators de extra kosten door die worden gemaakt wanneer hotels hun individuele gasten huisvesten.

Reizigers klagen dat ze in een kleine kamer of in een minder gewild deel van het hotel terechtkomen.

De locatie van eenpersoonskamers verschilt per hotelgroep, maar ze bieden niet altijd dezelfde faciliteiten als een tweepersoonskamer met 1 of 2 bedden, zoals een balkon of uitzicht op zee, en ze bieden over het algemeen niet dezelfde hoeveelheid ruimte.

Een beproefde tactiek die kan worden gebruikt om een ​​enkele aanvulling te vermijden, is het aanbieden van een tweepersoonskamer met een persoon van hetzelfde geslacht.

Uiteindelijk hangt het van de houding van het hotel of de cruiselijn af of er al dan niet een enkele toeslag van toepassing is. Het argument dat bewoners van eenpersoonskamers een minder aantrekkelijk commercieel voorstel zijn dan tweepersoonsgebruikers kan overtuigend zijn. De vaste kosten voor het runnen van een kamer zijn hetzelfde, ongeacht het aantal personen. Individuele reizigers geven logischerwijs minder geld uit in het restaurant en de bar dan koppels. Dit argument lijkt echter minder overtuigend in het laagseizoen wanneer hotels een lagere bezettingsgraad hebben en de kamers leeg staan.

Voordat u een vakantie boekt, is het de moeite waard om rond te shoppen. In dit financiële klimaat, waag je kans en onderhandel met hoteliers voor een betere eenpersoonsbezetting dan het gepubliceerde tarief.