Dagelijkse acties

1. Kies geluk

Het belangrijkste om te beseffen over geluk is dat het geen gevolg is van de huidige omstandigheden. Integendeel, geluk is een keuze. Is dit op sommige dagen gemakkelijker dan op andere? Absoluut. Maar als je in de val loopt te denken dat je omstandigheden moeten veranderen voordat je gelukkig kunt zijn, kom je er nooit, nooit.

2. Focus op het goede

Er zijn op dit moment goede dingen in je leven: je leeft, je wordt gevoed, je bent gezond, je hebt familie en vrienden, en je hebt elke dag kansen om zinvol werk te verrichten. Misschien zijn die niet allemaal op dit moment waar voor u, maar zeker zijn sommige dat wel – wat betekent dat er iets goeds in uw leven is waarop u zich kunt concentreren.

3. Stop met vergelijken

Het maakt niet uit hoe u geluk definieert – korte of lange termijn – vergelijking zal u ervan beroven. Of we nu onze financiĆ«n, ons lichaamstype, onze vakanties, onze talenten, onze huismaat of onze schoenmaat vergelijken, er zijn geen winnaars in het vergelijkingsspel. Maar hier is het goede nieuws: niemand dwingt je om te spelen! Je kunt op elk moment stoppen. Wees dankbaar voor wat je hebt, waardeer wie je bent, werk elke dag hard om je beste leven te leiden en stop met jezelf te vergelijken met anderen.

4. Oefen dankbaarheid en vrijgevigheid

In de wereld van positieve psychologie zijn er een paar thema’s die naar voren komen telkens wanneer geluk wordt bestudeerd. Onder die terugkerende thema’s vinden we dankbaarheid en vrijgevigheid.

5. Ga niet op zoek naar fysieke bezittingen

Bezittingen zijn noodzakelijk voor het leven, maar onze samenleving lijkt het consumentisme te verwarren met geluk. Marketeers werken er hard aan om ons ervan te overtuigen dat hun producten niet alleen voor het leven nodig zijn, maar dat ze essentieel zijn voor geluk.