Een populaire wenskaart schrijft dit citaat toe aan Henry David Thoreau: “Geluk is als een vlinder: hoe meer je hem achtervolgt, hoe meer hij je zal ontgaan, maar als je je aandacht op andere dingen richt, zal hij zachtjes op je komen zitten schouder.

Met alle respect voor de auteur van Walden, dat is gewoon niet zo, volgens een groeiend aantal psychologen. Je kunt ervoor kiezen om gelukkig te zijn, zeggen ze. Je kunt die ongrijpbare vlinder achtervolgen en hem op je schouder laten zitten. Hoe? Gedeeltelijk door simpelweg de moeite te doen om de werking van je geest te volgen.

En toch geloven psychologen die geluk bestuderen dat we geluk kunnen nastreven. We kunnen dit doen door negatieve emoties zoals pessimisme, wrok en woede te dwarsbomen. En we kunnen positieve emoties koesteren, zoals empathie, sereniteit en vooral dankbaarheid.

Gelukstrategie #1: maak je geen zorgen, kies gelukkig

De eerste stap is echter om een ​​bewuste keuze te maken om je geluk te vergroten.

Intentie is de actieve wens en toewijding om gelukkig te zijn. Het is de beslissing om bewust attitudes en gedragingen te kiezen die leiden tot geluk boven ongelukkig zijn.