Onderzoekers hebben ontdekt dat het beoefenen van bepaalde acties, het opzettelijk zoeken naar positieve gemoedstoestanden en het verbeteren van de kwaliteit van onze relaties ons gelukkiger kan maken. Deze gewoonten vereisen in de loop van de tijd consistente inspanningen:

Geniet van je dagelijkse ervaringen. Pauzeer om te genieten van de geur van een bloem, de aanblik van een kolibrie of, zoals Proust, de smaak van een madeleine.

Doe mee aan zinvolle vrijwilligersactiviteiten. Onderzoek toont aan dat geven aan anderen de gever en de ontvanger gelukkiger kan maken (en het zien van minder bedeelde mensen kan je dankbaarder maken voor wat je hebt).

Zoek een meer optimistisch standpunt. Is er een manier om met meer hoop of waardering naar je leven te kijken? Kun je je concentreren op je sterke punten en prestaties in plaats van jezelf te verslaan voor je mislukkingen?

Oefen dankbaarheid. Onderzoek toont aan dat het schrijven van dagelijkse of wekelijkse dankbaarheidsdagboeken of het schrijven van bedankbrieven je humeur en gezondheid kan verbeteren.

Mediteren. Meditatie verandert in feite hersengebieden die verband houden met het beheersen van stress en het reguleren van de stemming. Mediteerders op de lange termijn zijn meer in staat om positieve toestanden zoals vreugde en mededogen te vinden en te behouden. Studies door Richard Davidson en collega’s toonden aan dat mediteerders op de lange termijn ook verhoogde hersenactiviteit hebben op gebieden die verband houden met geluk.