Gespleten punten: iedereen heeft ze ooit gehad. Ze zijn een natuurlijk gevolg van de slijtage in ons dagelijks leven.

En hoewel er maar één manier is om gespleten haarpunten daadwerkelijk kwijt te raken (een knipbeurt krijgen), zijn er een aantal dingen die je thuis kunt doen die minder opvallen en voorkomen dat ze in de toekomst gebeuren. Maar laten we, voordat we ingaan op enkele praktische tips, eerst bespreken waar ze vandaan komen.

Wat veroorzaakt gespleten haarpunten?

Er zijn twee hoofdtypen. Sommige komen net aan de onderkant van het haar voor, wat meestal het gevolg is van hitteschade of te veel tijd laten verstrijken tussen kapsels. Dan zijn er de gespleten haarpunten die zich onder de bovenste laag haar bevinden, waardoor het lijkt alsof het in verschillende lengtes rond het hoofd groeit. Dit is meestal een teken dat je haar gestrest is – of je nu bepaalde soorten borstels gebruikt, zoals borstels met een metalen kern of nylonharen, of door herhaaldelijk gebruik van een oververhit gereedschap zoals een stijltang. Het kan ook hormonale onevenwichtigheden of problemen met uw schildklier signaleren. Als u de boosdoener achter de schade kent, kunt u bepalen hoe u deze het beste kunt behandelen.

Shampoo zachtjes

Alle drie onze experts zijn het erover eens: de eerste plaats om te beginnen is onder de douche. Zorg ervoor dat je alleen je wortels wast en gebruik een sulfaatvrije was. Producten met sulfaten kunnen kwetsbaar haar overmatig reinigen en beschadigen.

Conditie beter

Bij conditionering moet je het vanaf het midden van je haar tot aan de punten aanbrengen. Kam het vervolgens voorzichtig door om uw haar gemakkelijk te ontwarren zonder het risico te lopen dat u haarvezels afbreekt. Zorg ervoor dat je begint met kammen op de onderkant van het haar en langzaam je weg omhoog beweegt. U kunt ook een of twee keer per week een pre-shampoobehandeling gebruiken, waardoor uw strengen in het algemeen elastischer en minder broos worden.

Maar overdrijf de conditioner niet

Mensen maken vaak de fout om hun gewone conditioner in te nemen en als behandeling achter te laten. Het punt is dat als de conditioner niet zegt dat je hem op de verpakking moet laten en je gebruikt een gewone conditioner als leave-in, hij kan uitharden en ervoor zorgen dat het haar afbreekt vanwege de eiwitten erin.

Gebruik koud water

Ik raad altijd aan om een ​​snelle, koele spoeling in de douche te doen om de nagelriem van je haar te sluiten voordat je naar buiten stapt. Haarschubben zijn als gordelroos op een dak. Ze openen zich in heet water waardoor ze sneller breken, terwijl koud water de nagelriem sluit en ze helpt plat te liggen zodat ze gladder worden.

Droog voorzichtig

Voor kwetsbare lokken zou ik het gebruik van gewone handdoeken vermijden en kiezen voor een microvezel of zelfs een zacht T-shirt om je haar te drogen. Gebruik het om overtollig water uit te knijpen en laat je haar dan zoveel mogelijk aan de lucht drogen. Maar als je absoluut een föhn nodig hebt, gebruik deze dan met een mondstuk om de luchtstroom te richten en föhn in delen zodat geen enkel deel van je haar overdreven heet wordt. Eindig met een cool schot aan het einde om die nagelriemen te sluiten.

Bescherm je lokken terwijl je slaapt

Om te voorkomen dat er ‘s nachts haar blijft haken, raad ik aan om de manier waarop je het draagt ​​te veranderen. Als je het bijvoorbeeld altijd in een knot draagt, verander dan de richting waarin je je strengen draait. Ik breng ook graag een hydraterende balsem of crème aan van halverwege tot aan de uiteinden van mijn haar voordat ik het allemaal in een zacht knotje of losse vlechten wikkel. Ik ben ook een groot voorstander van het gebruik van een zijden kussensloop.