Het weer wordt eindelijk warmer en onze laarzen worden apart gezet voor slippers en sandalen met bandjes, wat betekent dat het officieel tijd is voor een frisse pedicure. Alleen nu (en in de nabije toekomst) nemen we het heft in eigen handen.

Naast het beslissen welke kleurlak je moet kiezen, zijn er enkele praktische tips waarmee je rekening moet houden wanneer je jezelf een pedicure geeft.

Doen: knip je teennagels recht over, laat slechts een kleine hoeveelheid wit over aan de uiteinden.

Als u ze te lang, te kort of in de hoeken snijdt, kan dit ingegroeide teennagels aanmoedigen terwijl ze groeien.

Niet doen: overdrijf uw callouses.

Gebruik na het baden of douchen een puimsteen of voetvijl terwijl de huid nog zacht is geworden na het weken. Dien eelt altijd in één richting in.

Doen: Gebruik regelmatig vochtinbrengende crèmes.

Dit kan scheuren en kloven voorkomen en er kan een dikkere huid in groeien. Gebruik een vochtinbrengende crème die speciaal voor voeten is gemaakt, anders is deze misschien niet sterk genoeg om door de dikkere huidlagen te dringen.

Niet doen: gebruik verroeste, saaie of onreine gereedschappen.

Dit is een goed moment om te investeren in uw eigen pedicuretools, bij voorkeur van chirurgisch staal. Ze gaan langer mee, roesten niet zo gemakkelijk en kunnen indien nodig worden geslepen. Zorg ervoor dat u ze na elk gebruik regelmatig schoonmaakt met een antisepticum.

Niet doen: snij je nagelriemen.

Je nagelriemen bedekken en beschermen de nagelmatrix, waarin de cellen zitten die nagels laten groeien. Ze voorzichtig terugduwen is een gezondere optie. Ook zal het gebruik van een olie of vochtinbrengende crème op je nagelbedden zowel je nagels als nagelriemen gehydrateerd houden.

Doen: Kijk naar de ingrediënten op je poetsmiddelfles.

In het begin waren er drie belangrijke gifstoffen waar iedereen het over had: tolueen, dibutylfyhalaat, formaldehyde. Vervolgens groeide de lijst tot vijf met formaldehydehars en kamfer. Vervolgens waren het er acht, waaronder trifenylfosfaat (TPHP), ethyltosylamide en xyleen.

Niet doen: basislaag overslaan.

Het zorgt niet alleen voor een gladder oppervlak waar je nagellak zich aan kan hechten, maar het creëert ook een barrière tussen je nagelbedden en de nagellak zelf, zodat ze na verloop van tijd niet vlekken.

Doen: Verf in dunne lagen.

Het is altijd beter om in dunne lagen te schilderen dan je penseel met poetsmiddel te overbelasten en op te smeren (wat luchtbellen kan veroorzaken). Begin in het midden van de nagel en veeg de borstel omhoog van de basis van je nagelriem naar de punt.

Niet doen: laat je nagellak meer dan twee weken zitten.

Als je het langer laat, drogen de nagels uit en kan het bijdragen aan schilfering, verkleuring en droogheid. Schimmel, gist en schimmel kunnen beginnen te vormen als de nagellak te lang blijft zitten.